Mijn eigen verhaal …

Mijn eigen verhaal …

Tolllogic Creative Productions &
High Definition Video

 

Beeld en geluid fascineert, kan ons zelfs diep raken. Zoveel moois om te laten zien. Van oude culturen en verre landen, van bedrijven en mooie producten, van geweldige natuur en fantastische mensen.

Of het nu gaat om foto’s of video, echt resultaat is bereikt wanneer de toeschouwer er bij betrokken raakt. Als bepaalde details opvallen, of juist de compositie tot in een mooi samenhangend geheel. Van wat je ziet en beleeft door de samensmelting met de muzikale omlijsting. Het ontroert soms diep.

Van jongs af aan met een camera op stap. Prachtige dia’s schieten en die dan vertonen in het donker op een projectiescherm (Ja ja, lekker ouderwets. Wie kent dat nog?). Maar van die mooie beelden kwamen wel de eerste multimedia producties. Dia-series, met beeld én geluid. Toch een soort bioscoopervaring. Weliswaar stilstaand beeld, maar door ingesproken tekst en prachtige muziek een hele belevenis. Van spannende bergtochten in Oostenrijk tot bijvoorbeeld onvergetelijke reiservaringen in Indonesië.

Hoe enerverend het ook was en-natuurlijk-niet-te-vergelijken-met-die-duizend-slaapverwekkende-dia’s-van-de-buren, het is toch allemaal achterhaald.

De jaren gaan voorbij. Prachtige reizen leveren stapels met afdrukken (Ken je dat? Tweede afdruk voor een dubbeltje?) De mooiste worden gepromoveerd tot poster. Toegegeven, een hele pakkende foto op groot formaat is ook niet te evenaren. Je kan daar soms lang naar kijken, net zoals naar een intrigrerend schilderij. Zo’n prachtige indruk zet je aan het denken. Misschien wel juist over datgene wat je (net) niet ziet…

Mij hoor je niet zeggen dat alles vroeger beter was. De uitvinding van de pc en vervolgens het Internet heeft geleid tot een vrijheid die letterlijk zijn grenzen niet kent. In plaats van programmeur bij een bedrijf met onbetaalbare mainframes (dat zijn van die grote computers waar je hele zalen mee kunt vullen), wordt het mogelijk op je eigen Personal Computer aan de slag te gaan. De stapels foto’s zijn inmiddels digitaal en vullen de folders op de harddisk en in de ‘cloud’. Vrijheid is ook de mooiste foto’s delen met anderen (via het Internet).

Film, dat is ook zo’n verhaal. Ken je dat nog? Dubbel acht, Super acht? Dat monteren is letterlijk knip en plakwerk. En dan ook nog een geluidsspoor. Op de film. De kwaliteit is beperkt want die film die loopt niet zo snel. En een las is vaak een hoorbare las. En weer dat projectiescherm…

Met de video wordt het allemaal al een stuk beter. Het monteren gaat nu tenminste op de computer, het geluid is goed. Maar ja, het beeld. Vergelijk de kwaliteit van zo’n dvd, afgespeeld op een analoge tv, nu eens met zo’n grote perfect afgedrukte foto. Geen vergelijk, je mist alle details. Maar ja, die kleine lieve bewegende kinderen met hun leuke stemmetjes leg je toch niet vast op die foto…

En toen was er High Definition en kwam alles weer goed.
Nu hebben we alle details, groot beeld en geweldig geluid.
Met een snelle pc staat niets ons meer in de weg.
Aan de slag…

 

Met vriendelijke groeten,

Johan van Toll

One comment on “Mijn eigen verhaal …
  1. Myrna schreef:

    I spent a great deal of time to find something like this

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.