Camera Stabilizatie / Gimbal, een ‘must have’ voor de moderne filmmaker

Camera stabilizator / Gimbal, een wondertje?

Kijk naar de statistieken en je ziet dat de vraag naar professionele video productie toe neemt. Echter, de deadlines worden niet minder krap.
Om sneller en flexibeler te kunnen filmen zonder statief, en toch professioneel, is een betaalbaar wondertje nodig.
Dat wondertje is er nu: een camera stabilizer, of wel een gimbal.

Een verstandige zakelijke investering

Als je een guerilla of een travel filmmaker bent dan heb je niet de mogelijkheden, niet de tijd noch de ruimte om een filmstatief of slider te gebruiken.
Als er bijvoorbeeld veel actie is en je loopt het risico waardevolle shots te missen dan is een gimbal absoluut een goede investering.

 

Ik en mijn gimbal, klaar om te schieten

 

Voor de komst van dit soort stabilizers moest gewoon uit de hand worden gefilmd, of met gebruik van een zogenaamde dolly, een rails waarop de camera vloeiend kan worden bewogen.
Om kwaliteits-video te kunnen opnemen zonder de noodzaak voor zo’n dolly of andere zware en dure apparatuur kan je als filmmaker nu dus gebruik maken van een steadycam of gimbal.
Dus, meer mobiel en flexibel.

Hoe werkt dat?

Voordat je een gimbal kan gebuiken en aan kan zetten (jawel, electronica heeft power nodig) moet deze eerst worden uitgebalanceerd.
Dat houdt eigenlijk in dat je het zwaartepunt van de camera in evenwicht moet zien te krijgen met alle assen zodat de camera niet vanzelf om tuimelt.
Op YouTube staan tientallen instructie videos.
Wanneer de gimbal met camera is uitgebalanceerd kan je hem aanzetten.

Een gimbal maakt gebruik van drie motoren die er electronisch gestuurd voor zorgen dat schokbewegingen in drie richtingen (x, y en z) worden opgevangen door een tegengestelde beweging te maken.

Wat levert ’t op?

Voor mijn vakantie naar Hongarije een Zhiyun Crane aangeschaft. Deze heeft voldoende vermogen om de Panasonic GH4 te kunnen dragen.
En wat is dan een betere optie dan travel videos te maken en alles uit te proberen.

Oordeel zelf en kijk naar de film gemaakt van de Basiliek in Esztergom, de grootste kerk en tevens het hoogste gebouw in Hongarije.

Alles is met de hand gefilmd met behulp van de Zhiyun Crane gimbal.

Een film met lekker bombastische muziek en “gewoon” mooie beelden.

 

 

OK, nog een voorbeeldje dan. Een rondleiding door de grotten van Aggtelek in Hongarij. De uitdaging hier is natuurlijk in het donker filmen, met de Panasonic GH4, maar met de ISO op 800 kom je een heel eind.

Verder natuurlijk heel voorzichtig bewegen en vooral met lopen niet te veel op en neer gaan. Als je daarna in Premiere de beelden ook nog eens stabiliseert dan krijg je gewoon professionele resultaten:

 

One comment on “Camera Stabilizatie / Gimbal, een ‘must have’ voor de moderne filmmaker
  1. olof huiberts schreef:

    ziet er fascinerend uit Johan -hartelijke groet, Olof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.